fbpx

En 100-åring verdt å feire

-

april 11, 2024

Når generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, ser utover 2024 så fylles han både med begeistring, forventning og takknemlighet. For det å kunne markere Lagets 100-årsjubileum på den måten som planlegges for, er ikke bare en selvfølgelighet.

Av: Torgeir Lillenes Reinlund – Kommunikasjonsleder

I boken «Lagsfolk», som ble utgitt i forbindelse med Lagets 70-årsjubileum i 1994, fortelles det om studenten Gunnvald Kvarsteins oppfatning rundt stiftelsen av NKSS. «Det var et dypt åndelig behov som skapte Studentlaget, uten tanke på kirkestrid eller trang til falsk isolering», påpekte Gunnvald. Ole Hallesby var av en annen oppfatning, nemlig at kirkestriden, konfrontasjonen mellom to teologiske retninger, og Haugetunmøtene, et åndelig gjennombrudd for flere studenter, var foranledningen til at NKSS ble stiftet.

Selv om oppfatningene er ulike, så står Laget fortsatt godt oppreist 100 år senere.

– Det at vi kan markere en 100-årsdag på denne måten viser at vi har med en stor God å gjøre, som har vist seg for elever og studenter som deres frelser og Herre, sier Karl-Johan.

– I tillegg til dette er det takket være trofaste og rause mennesker som har bedt, engasjert seg og gitt til Laget – dette er i sannhet en bevegelse av mennesker som har fått Kristus malt for øynene og satt i brann for lagsvisjonen, fortsetter generalsekretæren.

I forbindelse med overgangen til 2000-tallet ble det i Credo stilt spørsmålet: «Vil Laget dø?». Slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var utfordrende for lagsbevegelsen både når det gjaldt kirkepolitiske spørsmål og oppslutning rundt arbeidet. Laget døde ikke den gang, og gjør det heller ikke nå.

– Laget er en frisk og viril 100-åring, ler Karl-Johan.

Når Lagets jubileumsbok for 1924-2024 utgis i midten av mai, så kan du lese en sammenhengende historiskberetning fra årene 1994-2024 som aldri har blitt nedskrevet før. Boken inneholder interessante opplysninger og refleksjoner fra lagsarbeidet, som du selv kanskje var en del av. Boken kan forhåndsbestilles i vår nettbutikk allerede nå.

Jubileumsåret 2024

Gjennom hele 2024 vil det være synlig og tydelig at Laget markerer jubileum.

– Dette året skal være århundrets fest! Vi skal fortelle om hva Laget er, og hva det skal bli. Det hele starter 12. mars 2024 – stiftelsesdatoen for Laget, før vi fortsetter med en lagsvennturné fra Alta til Kristiansand i juni, og selvfølgelig tilstedeværelse på sommerfestivalene rundt omkring i landet, forteller Karl-Johan.

– Når vi kommer til høsten så skal vi besøke lokallag på skoler og studiesteder i hele landet, før vi samles til høydepunktet – jubileumsfesten – 26. oktober i Oslo, sier han.

Oversikt over året

12. mars 2024: Laget fyller 100 år

Bursdagsmarkering på Litteraturhuset i Oslo med presentasjon av Lagets historie, panelsamtale med spennende gjester, innlegg fra elever og studenter om tros- og ytringsfriheten i dagens skole, og selvfølgelig kake og kaffe.

31. mai-14. juni: Lokale jubileumsmarkeringer

I løpet av to uker vil det være 13 lokale samlinger fra Alta i nord til Kristiansand i sør hvor mennesker som er glade i Laget samles til seminar, sang, musikk og slipp av Lagets jubileumsbok. Generalsekretæren vil sammen med et team reise rundt til alle stedene.

26. oktober: Nasjonal jubileumsfest i Oslo

Lørdag 26. oktober går jubileumsfesten av stabelen på hotellet The Hub i Oslo. Dette blir en staselig markering med finstas, god mat, spennende innhold og hilsener fra både inn- og utland. I løpet av denne kvelden vil du få bli kjent med nye mennesker, og se historia og framtida til Laget presentert på måter du ikke har sett før.

Du vil til enhver tid finne oppdatert informasjon om jubileumsåret på våre hjemmesider https://www.nkss.no/jubileum.

Ønsker du å melde deg på til noen av arrangementene? Besøk vår hjemmeside på lenken ovenfor.

Ønsker du å gi en bursdagsgave til Laget? Besøk oss her https://laget.nkss.no/gi/formaal-mal/fundraising_cause/27827

Hva bringer fremtida?

Laget har vært velsignet med mange dyktige frivillige og ansatte oppgjennom årene. Mennesker som har valgt å gi av det de har for at elever og studenter skal få et møte med Jesus, bygge disippelgjørende fellesskap på sine skoler og studiesteder, og bli utrustet til å lede lokalt og nasjonalt.

For noen har Laget vært livsavgjørende, mens for andre var det fint å kunne komme på lagsmøter, leirer eller konferanser innimellom. Engasjementet ditt er like fullt viktig og betydningsfullt.

– Jubileumsåret og de ulike arrangementene er for alle som tenker at Laget er relevant og aktuelt. Jeg fyller selv 40 år i år, og jeg skal feire med gamle og nye venner. Om Laget har betydd mye eller litt for deg, så er denne invitasjonen til deg: tenker du at det Laget gjør er viktig, så bli med på festen, eller gi oss en stemme ved å gi en jubileumsgave, sier Karl-Johan.

For mange kristne elever og studenter kan spørsmålet om hva fremtidens skole- og studiehverdag bringer, være et utfordrende spørsmål. Det viste blant annet den nylige publiserte «Studentundersøkelsen 2024 – Om trosformidling i studiehverdagen», som tok for seg kristne studenters vaner, praksiser og holdninger. Her fremkom det blant annet at flere og flere opplever nedsettende kommentarer fra medstudenter og forelesere. Hele rapporten kan du lese på https://www.nkss.no/studentundersokelsen.

Heldigvis er ikke det enden på visa, for Laget finnes for å samle og utruste disse kristne elevene og studentene til å følge Jesus i sin skolehverdag. Og med oss på Laget har vi en stor Gud, samtidig som vi trenger å være bevegelsen vi startet med å være.

– Framtida hviler i deres hender – du som leser dette, hender som folder seg og ber, og hender som strekker seg ut og gir. La oss derfor gå sammen og folde hendene og be for Laget, for elevene og studentene i Norge, og gi rause gaver slik at vi sammen kan gjøre Jesus kjent på skoler og studiesteder i Norge, så han blir trodd, elsket og etterfulgt, avslutter Karl-Johan.

Flere nyheter du kanskje liker

Bildedryss fra Litteraturhuset 12. mars

Endelig kan vi rope ut at Laget er 100 år! Selve 100-årsdagen vår feiret vi på Litteraturhuset med lagsungdommer, lagsvenner og lagsansatte - med kake, historietime om lagsbevegelsen, panelsamtale, og ikke minst - innlegg fra dagens lagsungdommer.

Sekulær blindsone i norske klasserom?

Når så mange forelesere ved lærerstudier snakker ned religiøse personer, må vi anta at problemet også har funnet sin vei til skolen.

Økt frimodighet – mindre ytringsrom for kristne studenter

I Januar ble Lagets studentundersøkelse 2024 lansert på arrangementet StudentFORUM i Trondheim. Les om hovedfunnene her.

Høydepunkter fra Laget i 2023

2023 har vært et svært begivenhetsrikt år i Laget! Her kan du lese om og se på noe av det som har skjedd i året som gikk.