Lagsmann er Norges beste forskningsformidler

En beskjeden gutt fra Trøndelag endte i oktober opp omkranset av konfetti på scenen. Han ble vinner av årets Forsker Grand Prix og kan nå smykke seg med tittelen: Norges beste formidler av forskning.

«Husker du forrige gang du var ute og stirret opp mot stjerneteppet med stjerner og galakser så langt øyet kan se. Hvor er vi hen? Hvorfor ser det sånn ut her?»

Hør hele samtalen med Ben David og broren Mikael om hvordan det er å være kristne fysikere i andre episode av Lagspodden.

Slik innleder Ben David Normann med stor innlevelse sin presentasjon av universet på fire minutter foran et fullsatt lokale i Tromsø med live videostrømming over internett, hvor et kompetent dommerpanel følger intenst med. En time senere leser programleder Nadia Hasnaoui opp navnet hans som vinner av årets konkurranse. Dommerne var ikke snaue i sine tilbakemeldinger:

Ben David Normann vant for sin presentasjon om universets historie. Foto: David Jensen.

Ben David Normann vant for sin presentasjon om universets historie. Foto: David Jensen.

– Det er helt tydelig at du elsker ligningene dine, men det er også tydelig at du elsker å formidle dem. Det synes jeg du gjør på en utrolig fin måte, kommenterte skuespiller Bernt Bjørn.

– Man trenger sånne som deg for å klare å formidle at det er gøy å løse Einsteins ligninger, lo Anders Hanneborg i Norges forskningsråd.

Det dommerne nok ikke visste, er at Ben hadde utviklet sin glede for formidling på bedehuset og på Laget. Men trosreisen startet i hjemmet.

– Jeg hadde foreldre som helt klart levde det de trodde på, så det var integrert tro med liv, forteller Ben.

Foreldrenes påvirkning var nok ikke helt tilfeldig. Broren, Mikael Normann, endte også opp med en stabil kristen tro, sammen med en doktorgrad i fysikk på Queen Mary i London. De avviser begge ryktene om at det ble smuglet noe inn i drikkevannet deres, eller at det ble lest barnebøker om Schrödingers katt på sengekanten.

Ble i stand til å tvile

Til daglig tar Ben sin doktorgrad på Universitetet i Stavanger. Det tok en stund før han fant ut hva han ønsket å bli når han ble stor. Det måtte forsøk med både ingeniør- og medisinstudier og klassisk gresk til før han landet i kosmologien. Møtet med kosmologien fikk han imidlertid raskt til å stille nye spørsmål ved troen sin:

– Jeg hadde løpt rundt som 5-åring og fortalt venna mine at de «måtte tro på Gud, fordi det var fantastisk». Men da jeg var 25 år, var jeg plutselig i stand til å tvile.

– Jeg opplevde det veldig utfordrende jo mer jeg studerte. Det kom til et bristepunkt hvor jeg måtte tenke gjennom alt på nytt. Da kom den gode oppveksten, hvor foreldrene mine viste oss gode grunner til å tro, spesielt godt med.

Ben David fikk ros blant dommerne for sitt tydelige engasjement. Foto: David Jensen.

Ben David fikk ros blant dommerne for sitt tydelige engasjement. Foto: David Jensen.

Ben og broren hadde vært vant til å leve med mange rundt seg som ikke har trodd på det samme som dem, men nå måtte han ta fatt på en reise hvor han ønsket å være helt ærlig.

– Du får jo høre at det skal finnes gnisninger mellom tro og vitenskap, så på et tidspunkt må man ta stilling. Jeg møtte mange som helt oppriktig mente at det jeg trodde på var tull og tøys, og det var katalysatoren for at jeg måtte søke svar.

– Jeg leste mye agnostisk litteratur, for jeg ville jo finne ut hva som var sant. Jeg vet ikke om det var riktig fremgangsmåte, men det var nok et behov jeg hadde. Å distansere meg litt, og finne ut av ting på nytt. Jeg skrev mye på den tida. Jeg søkte innover i meg selv, og utover i litteraturen.

Ben hadde ikke mye erfaring med Laget som ung, men gjennom studietiden på NTNU og Universitetet i Stavanger ble han gradvis mer aktiv.

– Jeg har aldri angret på det. Laget har hjulpet meg til å stille de rette spørsmålene om mine egne oppfatninger. Det har gjort meg mer bevisst på mitt ståsted. Det er bra, for da kan man undersøke det nærmere og komme nærmere sannheten, grubler Ben.

Vil dele tryggheten

I dag er han hyppig brukt som foredragsholder og i panel på «Grill en kristen-arrangementer» for Laget rundt om på studiesteder i Norge. Det liker han godt.

– Nå som jeg har fått en trygghet på det jeg tror på, ønsker jeg å dele det med andre. For hvis dette er sant, er jo dette verdens beste nyheter. Og det håper jeg andre kan oppdage og finne en egen trygghet i.

– Jeg har blitt veldig bevisst, og det er mye gjennom å være aktiv i Studentlaget. Vi er kalt til å leve et liv nær Gud der vi er. For meg er det nå som doktorgradsstudent i fysikk. Jeg ber hver morgen at Gud skal bruke meg som sitt verktøy der jeg er. Som regel betyr det at jeg sitter og regner på «Gravitational Lensing» eller noe annet. Men kanskje jeg også klapper noen på skuldra i riktig tidspunkt, som gjør at de kan oppleve at noen bryr seg, eller noe annet.

Han håper at Laget kan være en arena for å utvikle et ønske om å bli bedre kjent med Gud personlig. Han håper at ved å komme sammen på tvers av konfesjoner, kan man både utfordre hverandre til å tenke gjennom viktige spørsmål, men også vise at man kan gå sammen ut til medstudenter om det viktigste: At Jesus Kristus er Guds sønn.

Ben David viser frem ligningene sine. De er vakre, mener han.

Ben David viser frem ligningene sine. De er vakre, mener han.

Lærte av andakter

Ben tror helt klart at en fortid med mye andakter også har vært med på å gjøre ham bedre til å presentere forskning.

– Jeg har stått på en talerstol før, så jeg takler å stå der og ha mange øyne festet på meg. Det at jeg har holdt taler i menighetssammenheng og undervist i jobbsammenheng, gjorde det helt klart lettere å fjerne seg fra hvor skummelt det var.

I disse dager har Ben langt viktigere ting å tenke på enn universets historie. I romjula skal han stå foran alteret og si ja til sin forlovede Beate Haus. Bryllupet vil stå på hennes hjemsted, på et avsidesliggende leirsted i Rogaland.

– Det blir en kort bryllupsreise før jeg skal hjem til Trondheim for å fullføre forskningen min og se frem til årets StudentFORUM, avslutter han.

Hør samtalen med fysikerbrødrene Mikael og Ben David Normann om tro, tvil og kosmologi i første episode av Lagets egen podkast: Lagspodden. Den er tilgjengelig på iTunes, Soundcloud og alle apper hvor du finner podkast.