Våre takk og håp for Laget Interact

Her får du en siste hilsen fra oss tre som har vært ansatt i Laget Interact i år. Vi elsker det vi har fått være med på, og ingen av oss klarer nok å holde oss helt borte fra det i tiden som kommer, selv om vi også skal videre inn i nye prosjekter.

Daniel

Daglig leder i KIA Ung fra 2013, leder for prosessen inn i Laget Interact og leder for Laget Interact fram til nå.

Beste minner

Jeg er så heldig at jeg har mange gode minner å ta fra! Noe av det flotteste jeg har fått oppleve er å se unge flyktninger som tar lederskap i Laget Interact. Jeg har fulgt mange lederspirer opp igjennom og noen har allerede tatt store lederverv, fått betalte lederstillinger og inspirerer andre i sitt lokalsamfunn til å ta ansvar for landet vårt. Jeg tror fellesskapene i Laget Interact har vært grobunn for mange lederspirer vi vil se mer av i fremtiden og jeg gleder meg over å følge dem!

Noen av ungdommene i migrantmenighetene har en dyp kristen tro og det er veldig inspirerende å se hvordan de kan bruke sine lederegenskaper til å inspirere norske kristne til å tørre å stå opp for troen sin. Enkelte ungdommer har stått opp mot lærere og medelever for å få lov å praktisere sin kristne tro og det er helt rått å se på! Inspirasjon til andre unge i dag som trenger å se at kristen tro ikke er til for å gjemmes.

Det tøffeste jeg har vært med på var fusjonsprosessen med Laget. Det var ikke alltid like lett. Samtidig er resultatet gitt veldig mange frukter! Fra risiko om nedleggelse på grunn av økonomi har vi i dag blitt en bevegelse med masse overskuddsenergi til prege Laget, rekruttere nye og inspirere andre kristne organisasjoner til å følge Lagets eksempel på flerkulturell satsning.

Ting jeg har lært

Jeg har lært at det ikke alltid er mest effektivt at nordmenn arrangerer aktiviteter for innvandrere for å skape flerkulturelle fellesskap. Flere ganger har de beste aktivitetene blitt startet av innvandrerne selv. Jeg tror man lett kan tenke at innvandrere er en homogen gruppe personer som trenger hjelp for å klare seg, men jeg har møtt flere asylsøkere som bare trenger å se muligheter for å påvirke samfunnet. De årene jeg har fått være leder for bevegelsen handlet det ofte om å skape rom for ledere til å starte aktiviteter, uansett om de var nordmenn eller innvandrere.

Vi har deltatt på mange nasjonale konferanser og leirer i Laget. I tillegg har vi arrangert noen selv sammen med andre organisasjoner. Noen ganger er jeg så sikker på at arrangementet vil være bra for noen av våre medlemmer at jeg nesten har presset dem til å delta. Noen ganger er det tydelig at personene angrer dypt på å ha blitt lokket til å betale før arrangementet starter. Når da fortvilelsen går over til en dyp takknemmelighet på slutten, overveldet av ekte glede over det de har fått vært med på, så deler jeg denne gleden med dem. Mange unge i migrantmenigheter vet ikke hva de går glipp av når de ikke deltar på nasjonale arrangement hvor de får se at det finnes likesinnede fra hele Norge!

Mine håp for framtiden for Laget Interact

Det er en liten, men sterkt voksende generasjon av ungdommer med to innvandrerforeldre opprinnelig fra land utenfor Europa. Fortsatt er denne gruppen liten, men de neste 20 årene vil den vokse raskt fordi de fleste innvandrerne i Norge har kommet de siste årene og barna deres er fortsatt små. Jeg håper at Laget fortsetter å være et sted hvor disse ungdommene kan vise lederskap og få ressurser til å dele troen sin med vennene sine.

Jeg tror denne generasjonen vil kunne prege Norge fremover, men bare hvis ungdommene selv tar initiativ og tar plass, enten alene eller i samarbeid med organisasjoner/arbeidsplasser som gir dem rom. Det er ikke mange ungdommer i Laget som tilhører denne gruppen enda, men fortsetter Laget å vise vilje til å åpne seg for migrantmenighetene, så vil andelen ungdommer som starter skolelag øke sterkt i fremtiden.

– Daniel

Thaku

Haldstudent 2015/6, trainee i Laget Interact 2016/17, ansatt i Laget Interact Bergen 2018/19.

Beste minner

Mine år med Laget; gjennom Hald, traineeåret og det siste året i Bergen har vært tre minneverdige år. Trainee-året mitt med Daniel da vi turnerte rundt Norge i en bil har vært den mest fruktbare teambuildingen jeg har vært med på. Jeg glemmer aldri de dagene jeg har dratt hjem fra jobb med fred i hjertet og et smil om munnen; ikke fordi arbeidsdagen var over, men på grunn av alle de menneskene som jeg fikk lov til å jobbe med.

Årene mine i Laget har vært veien til disippellivet og starten på en ledertrening som vil prege resten av livet mitt. Jeg har virkelig kost meg med å følge opp internasjonale studenter fra Hald, og det har vært vakkert å være vitne til at de har velsignet Laget med nye impulser. Andre høydepunkter i korte trekk: Stadig flere migrantmenigheter som har nå en tilknytning til Laget, internasjonal skepsisuke på Fantoft og det å få lov til å være en trio sammen med Daniel Overskott og Brit Hodne.

Ting jeg har lært

For det første har jeg lært at fremmedfrykten kan gå begge veier. Likedan som etniske nordmenn kan være skeptiske til innvandrere, kan innvandrere være skeptiske til nordmenn. Isolerte migrantmenigheter, blenda-hvite kristne festivaler er beviset på at vi er altfor dårlige til å praktisere det vi forkynner: Nemlig at vi er brødre og søstre i Kristus, at vi er én kropp med alle like viktige lemmer, osv. For det andre har jeg også lært at denne «hellige misnøyen» er en prosess som krever utholdenhet og tålmodighet. Nettopp derfor er jeg så glad for at Laget tør å satse på og gjenspeile det flerkulturelle samfunnet vi har blitt. Flerkulturell kommunikasjon er noe man aldri blir ferdig utlært. Det spiller ingen rolle hvor mange land du har bodd i eller om du har en bachelorgrad i interkulturell forståelse; det vil alltid oppstå misforståelser så lenge du omgås med andre enn deg selv.

Mine håp for framtiden

Jeg håper og drømmer om en tid hvor vi ser et kristen-Norge som gjenspeiler det flerkulturelle landet vi lever i. Jeg gleder meg til å se migrantmenigheter ta sin plass i samfunnet, disippelgjøre ungdommene sine og vinne stadig nye til Kristus. Jeg håper også at internasjonale studenter skal få muligheten til å bli kjent med Jesus gjennom Laget Interact. Tenk at vi faktisk har muligheten til å spre evangeliet i alle verdenshjørner bare ved å være på skole og studiesteder vårt lille Norge!

– Thaku

NLA2.jpg

Brit

Haldstudent 2010/11, ansatt og frivillig i KIA ung 2013-16, ansatt i Laget Interact Oslo 2018/19.

Beste minner fra tiden i Interact

For meg har det vært fint å komme tilbake til fortsettelsen av det jeg fikk være med på i KIA Ung, jeg trives veldig godt med å bli kjent med mennesker fra ulike bakgrunner. Fra dette året i Laget Interact har et høydepunkt for meg vært julemiddagen som vi arrangerte sammen med KRIK mangfold, med bra folk fra flere kirker, god musikk, god mat og juletregang. Et annet høydepunkt har vært kontakten med Hald-studentene og det programmet vi driver på Hald Internasjonale Senter – oppholdet som endret livet mitt for mange år siden, og jeg har stor tro på det vi er med og bidrar til der.

Julemiddagene har vært en god suksess.

Julemiddagene har vært en god suksess.

Et tredje høydepunkt for meg var Interact Days på MF i mars. Der fikk mange høre fra kloke mennesker med erfaring fra innvandring og kirkeledelse i et panel om kirken som integreringsarena, og dele mat og kristent fellesskap sammen på Lagslunsj. En gjennomgående glede i alle årene jeg har fått være med, er å oppleve hvor mye bra som skapes i møtene som vi legger til rette for. Her utvikles relasjoner og læring, og mange positive opplevelser som bygger gode liv og skaper god integrering. Jeg opplever at vi får være med på å bygge landet vårt, og det er veldig givende.

Hva Interact har betydd for meg

Interact har gitt meg muligheten til å snakke om troen min på jobb, og det har vært utrolig fint å få jobbe med bibeltekster og snakke åpent med andre om disse. Jeg har fått bli kjent med flotte mennesker og se større variasjoner i byen min. Jeg har lært enda mer om tverrkulturell kommunikasjon, og jeg har fått oppleve at møtepunktene våre på tvers av kulturer har betydning for liv og tro. Jeg har fått se mange blomstre i møte med muligheter til å gjøre en forskjell og ta lederskap. Jeg blir oppmuntret og forvandlet i møte med andre kulturer som er mindre individualistiske og oppgaveorienterte enn vår.

Mine håp for framtiden for Laget Interact

Jeg håper at de som kommer etter oss vil ta vare på visjonen vi har bygget på. Jeg håper på enda tettere samarbeid og bedre muligheter og trosstøtter for de som vokser opp i Norge med innvandrerbakgrunn. Jeg håper at enda flere engasjerer seg, og at kirkene kan være et eksempel til etterfølgelse når det kommer til god integrering.

– Brit


Takk for oss!

Interact trio.jpg