Retningslinjer for tildeling av frifondsmidler i LAGET
Disse retningslinjene er vedtatt av Landsstyret i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (LAGET) den 05.04.2025 og gjøres tilgjengelig gjennom LAGETs kanaler.
LAGET mottar årlig midler 💸 fra støtteordningen «Frifond organisasjon» som forvaltes av Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Frifondsmidlene skal stimulere til aktivitet og engasjement i lokallagene (lag/lagene). I 2025 mottar LAGET støtte på bakgrunn av medlemsåret 2023. I 2024 var dette støttebeløpet kr 1 443 305. Frifondsmidlene fordeles på lokallagene som oppstart-, drift- og prosjektstøtte.
Januar til november – nystartede tellende lag kan motta oppstartstøtte.
Januar til november – Lag kan søke prosjektstøtte av Frifondsmidler fra 2025.
31. januar – Lagenes frist for å innlevere årsrapport for 2024.
31. april – Lagenes frist for å innlevere bruksrapport for 2024.
Mai – Tellende lag med innlevert års- og bruksrapport mottar driftsstøtte.
Juni og juli – Pause i behandlinger av prosjektstøtte-søknader.
31. desember – Lagenes frist for å ha gjennomført årsmøte i 2025.
31. desember – Medlemsgrunnlaget for beregning av neste års driftsstøtte fastsettes.
31. januar i 2026 – Lagenes frist for å innlevere årsrapport for 2025.
31. april i 2026 – Lagenes frist for å innlevere bruksrapport for 2025.
31. desember 2026 – Lagenes frist for å bruke opp Frifondsmidler 2025.
Lag
Et tellende lag må være registrert på Min Side (nkss.no), ha gjennomført årsmøte og minst en årlig medlemsrettet aktivitet, ha 5+ betalende medlemmer, 3 personer i styret og 1 valgt lagsleder. Et lag kan regnes som aktivt selv om det ikke er tellende.
Medlem
Alle kan være medlem i LAGET, men et tellende medlem må ha bostedsadresse i Norge, være frivillig og individuelt innmeldt i LAGET, være under 26 år og ha betalt kontingent.
Oppstartstøtte
Et engangsbeløp på kr 5 000 utbetales fortløpende til nye tellende lag i perioden 1. januar til 30. november. Lagene mottar ikke driftstøtte samme kalenderår som de mottar oppstartstøtte.
Innrapportering av Oppstartstøtte:
Prosjektstøtte
Både tellende og aktive lag kan søke prosjektstøtte. Søknader kan sendes inn når som helst og vil bli behandlet månedlig, med unntak av juni, juli og desember. Søknader sendes inn via Min Side. Det viktigste du behøver å vite om prosjektstøtte er:
Innrapportering av Prosjektstøtte:
Driftstøtte
Driftstøtte tildeles tellende lag som har innlevert både årsrapport og bruksrapport. Driftstøtte utbetales i mai etter at LAGET sentralt har mottatt midler fra Frifond organisasjon. Driftstøtte utbetales etter følgende kriterier:
Innrapportering av Driftstøtte:
Tilbakebetaling av støtte
Følgende regler gjelder krav om tilbakebetaling av støtte:
Tildeling skjer på̊ bakgrunn av registrerte lag og medlemmer etter forskrifter gitt av LNU og Fordelingsutvalget. Fordelingen skjer etter følgende fordelingsnøkkel:
Rutiner og kontrollhandlinger
LAGET forskutterer på̊ eget ansvar frifondsmidler til lokallagene. Midlene skal brukes til styrking av det lokale arbeidet, herunder lokal opplæring og aktivitet.
Bruk av Frifonds-midler
Midlene skal brukes til styrking av det lokale arbeidet, herunder lokal opplæring og aktivitet. Lokallaget kan kun kjøpe utstyr og materiell fra sentralleddet for å styrke egen lokal aktivitet, og kan ikke pålegges det. Lokallaget kan kun bruke tildeling til reisestøtte og deltakelse på̊ sentrale arrangement, eller besøk av sentralledd, dersom det styrker lokal aktivitet, er initiert og begrunnet av lokallaget selv, og skjer i begrenset omfang i organisasjonen. Midlene kan ikke brukes:
Kristenrussen
Frifondsmidler til Kristenrussen fordeles hvert semester etter oppsatt budsjett. Budsjettet bestemmes av fordelingen av tellende medlemmer mellom skole- og kristenrussmedlemmer som benyttes ved søknad til LNU. Således faller de utenfor bestemmelsene om prosjektsøknader og beløp ved oppstartsmidler, men må̊ fortsatt innordnes de samme rapporteringsordningene.
Klage
Klage på tildeling sendes til Lagets generalsekretæren (Anne Lin Hynnekleiv) og behandles av landsstyret.
Annet
Gjennom å besvare kontrollspørsmål i årsrapporten, holder NKSS oversikt over at midlene blir brukt i henhold til LNUs retningslinjer og innen tidsfristen.
Hovedhensikten er at det lokale arbeidet skal styrkes, så alt som brukes til opplæring, aktiviteter og arrangementer, skal være tiltenkt å få flere med.
Lokallaget kan kun kjøpe utstyr og materiell fra sentralleddet for å styrke egen lokal aktivitet, og kan ikke pålegges det.
Lokallaget kan kun bruke tildeling til reisestøtte og deltakelse på sentrale arrangement, eller besøk av sentralledd, dersom det styrker lokal aktivitet, er initiert og begrunnet av lokallaget selv, og skjer i begrenset omfang i organisasjonen.
Midlene skal ikke brukes til reiser til utlandet (til og med en tur hvor aktivitetene blir gjennomført innen en cruise,f.eks cruisetur til Danmark) eller til reise og deltakeravgift for Lagets sentrale arrangementer.
Midlene skal ikke brukes til misjonsinnsamlinger/innsamlingsaktivitet, gaver eller lønn (men kan gis til honorar for talere utenfor Laget). Pass på at det skal ikke belønnes til tidligere styremedlemmer med gavekort eller andre gaver fra disse midlene).
For å bygge egenkapital.
På ulovlige rusmidler, alkohol og tobakk.
Ulike typer lag:
Tellende lag: som har oppfylt 5-3-1 krav, alle registrerte på Min Side. Om et lag har 5 registrerte medlemmer, men medlemsavgift er ikke betalt av minst 5 medlemmer, kvalifiserer ikke det laget som et tellende lag, men kun som et aktivt lag.
Aktive lag: som har oppfylt 3-1 krav: mangler minst 5 betalende medlemmer, men har minst tre stk. i styre sammen, inkludert en lagsleder.
Inaktive lag: noen medlemmer er aktive eller betalende, kanskje mangler nok styremedlemmer eller mangler lagsleder og har ingen aktivitet.
Nedlagt lag: Medlemmene er flyttet til et annet lag med deres samtykke etter nedlegging av et visst lag, derfor er det ingen medlemmer eller styremedlemmer og ingen aktivitet.
Ulike typer medlemskapsstatus:
Tellende medlem: Et medlem som har betalt kontingent for skoleåret som gjelder (betalt mellom 1.6 og 30.5), og som er under 26 år.
Aktivt medlem: Et medlem tilhørende et aktivt lag og/eller som har betalt medlemskapet sitt for gjeldende skoleår.
Avsluttet medlem: Et medlem som ikke ønsker å ha medlemskap lenger, eller som har stått ubetalt over lengre tid.
Som lokallag må man forholde seg til Min side. Dette er portalen hvor du styrer lokallaget ditt, sender inn årsrapport, søker om prosjektstøtte og innrapportere, og kan kommunisere direkte med lokallagets styre og medlemmer.
Til deg som lokallagsleder:
Oppstart av nytt lag: det er bare lokallagsleder som kan signere innmeldingsskjemaet når et nytt lag skal bli opprettet.
Min side: bruk Min Side aktivt gjennom året. Her finner du alle medlemmene i lokallaget ditt, du kan administrere roller og verv i styret og kontakte alle i lokallaget enkelt via e-post eller melding om ting som skjer lokalt.
Til deg som økonomiansvarlig/disponent:
Du får tilgang til lokallagetskonto via Sparebanken Sør ved å kontakte Bhawani Singh.
Du holder enkelt regnskap over penger inn og ut på konto, og hjelper lokallagsleder med innrapportering av brukte/ubrukte midler.
Note: Det må være ulike personer for lagsleder og økonomiansvarlig/disponents rolle.
En årsrapport er et skjema innsendt til sentralleddet, Laget. Årsrapporten må være datert og signert av lederen for lokallaget etter telletidspunktet 31.12 i grunnlagsåret.
Alle aktive lag skal levere inn årsrapport i løpet av januar hvert år og godkjente årsrapporter er belønnet som driftstøtte (se nedenfor)!
NB: Alle disse punktene er obligatoriske for årsrapporten. Mangler en eller flere av disse, kan laget fortsatt sende inn årsrapport, men mister da retten til å motta driftstøtte del 1.
Oppstartsmidler tildeles nylig opprettede lag, eller til tidligere som er blitt nedlagt og så gjenopprettet etter minst over ett år.
Midlene på 5 000 kr skal brukes til å skaffe flere tellende medlemmer og gjennomføre aktiviteter de selv tar initiativ til.
Lagsarbeider lokalt eller frifondsadministrasjonen på hovedkontoret må få beskjed etter at 5-3-1 kravet er oppfylt (minst fem betalende medlemmer, tre i styret, hvorav en er lokallagsleder, og når alle er registrert på Min Side med deres rolle). Midlene overføres deretter til lokallagets bankkonto.
Alle medlemmer må være registrert med fullt navn, gateadresse, postnummer og poststed, fødselsår og hvorvidt de har betalt medlemskapskontingenten deres eller ikke.
Innrapportering:
Dersom et nytt lag mottar oppstartstøtte:
Om ditt lag enten er tellende eller aktivt, kan du søke om prosjektstøtte, men kun ett prosjekt blir behandlet om gangen (med noen unntak. Er du i tvil, ta kontakt med oss).
Søknadsfrist for prosjektstøtte: Senest den 25. hver måned kl. 23:59 (unntatt november, hvor fristen er 15.)
OBS: Vi gir tilbakemeldinger fortløpende, men ikke vent til fristen med å sende inn søknaden. Dersom lagene sender inn søknader 10 dager før fristen har vi besluttet å forplikte oss til å se gjennom søknadene på forhånd for å hjelpe de med alt fra søknadsteksten, budsjett og for å sjekke at alt formelt er på plass. I tillegg gir det oss nok tid til å kartlegge prosjektene bedre.
Søknader kan sendes inn når som helst, men vil ikke bli behandlet i juni, juli og desember.
Søknadsbehandlingsperiode: Søknaden behandles senest 10 virkedager etter søknadsfrist, men det tilstrebes at svar skal komme enda tidligere.
Innrapporteringsfrist: Senest to uker etter at prosjektet er gjennomført.
Hvor mye og hvor ofte kan prosjektstøtte søkes?:
Det gis forrang til et lokallag sine to første prosjektsøknader ila semesteret.
Størrelser på prosjekter:
Hvem kan sende inn søknad og rapport?:
Hvem som helst i styret, i tillegg til voksenkontakter, kan sende inn søknad til prosjektstøtte. Det er kun lagsleder som kan sende inn rapport, men andre i styret kan fylle inn selve informasjonen.
Hvordan søke om prosjektstøtte:
Logg deg inn på Min Side til ditt lag -> Prosjektsøknad -> Åpne et av de skjemaene (helst i rekkefølge) for å fylle inn nødvendig informasjonen, og send inn.
Annet om prosjektstøtte:
Lokallaget må ha rapportert på bruk av midler, og ev. tilbakebetalt overskytende, fra forrige prosjekt før ny tildeling kan skje. Ved kalenderårsskiftet gjelder dette også for driftstøtte og oppstartsmidler.
Alle kvalifiserte søknader behandles av en godkjenningskomite i NKSS som møtes minst én gang i måneden. Med kvalifisert søknad menes det at all info som etterspørres i søknadsskjemaet på Min Side må være utfylt.
Klagemulighet ved tildeling eller annet: Senest 15. november hvert år.
For spørsmål, kontakt mathilde.reinlund@nkss.no.
Hvordan innrapportere Frifondsmidler:
Logg deg inn på Min Side til ditt lag -> Frifond -> Frifondstøtte -> Åpne den fanen som gjelder; Prosjektstøtte, Oppstartstøtte eller Driftstøtte ved å trykke på «Bekreft bruk» -> Fyll inn nødvendig informasjon, og send inn.
post@nkss.no
Tlf: 22 99 24 24
(kl: 10:00-14:00)
Holbergs plass 4, 0166 Oslo
Org. nr: NO 971 524 650
Konto nr: 3000.15.59563
Vipps: #11424
Utviklet av GetOnNet AS | Copyright NKSS © 2025