fbpx

4.000 kilometer i bil for å markere lagsjubileum

Boe Johannes Hermansen (KPK)

-

juni 21, 2024

I MÅL: Denne bobilen har rullet på norske veier de siste ukene i anledning Lagets 100-årsjubileum – med (fra venstre) kreativ leder Josefine Pettersen, generalsekretær Karl-Johan Kjøde og markedsmedarbeider Øyvind Nyvoll ombord. Foto: Boe Johannes Hermansen, KPK.

De har kjørt i bobil fra Oslo til Alta og helt ned til Fredrikstad igjen med mange innlagte stopp. På veien har de samlet inn 700.000 kroner, som de håper skal vokse til 1 million.

SKREVET AV BOE JOHANNES HERMANSEN (KPK)

PUBLISERT 20. JUNI 2024

Dette er penger som trengs i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS) for å vokse videre 100 år etter at de ble dannet. I år har nemlig Laget sitt store 100-årsjubileum med flere markeringer. Kjøreturen fra sør til nord og ned igjen er bare en av disse.

På rundt 400 mil mellom Finnmark og Østfold har de fått plass til 13 treff med til sammen 1.100 deltagere. Slik er Lagets første 100-år blitt markert lokalt og ikke bare i hovedstaden hvor det blir et stort arrangement til høsten.

– Dette har først og fremst vært gøy, men også intenst og litt slitsomt, sier generalsekretær Karl-Johan Kjøde som Kristelig Pressekontor møter på Kråkerøy etter siste turnesamling.

– Vi er stolte over å avslutte turen her i Hans Nielsen Hauges hjemfylke, sier han.

Samle og inspirere

Kjøde sier målet med turneen har vært tosidig, å samle og inspirere.

– Det har vi gjort. Det er blitt en fantastisk tur hvor vi har møtt lagsmedlemmer, lagsvenner og andre som heier Laget fram. Den norske naturen har også vært et eventyr. Flere steder, som i Tromsø og Vesterålen, var vi ute for å se midnattssola etter samlingene. I midnattssolas rike lever de ikke etter klokka, men etter lyset, smiler Kjøde som ikke har reist alene. Med seg i reisefølget har han hatt Josefine Mediaas Pettersen, som er kreativ leder i Laget, lagsarbeider i Trøndelag, Andreas Brennsæter, trainee Maria Søsveen Snekvik og markedsmedarbeider Øyvind Nyvoll.

Pettersen har vært pianist og sanger underveis og sier turen har vært innholdsrik.

– Det har vært flott å høre så mange personlige historier om hva lagsarbeidet har betydd for den enkelte og hvor mange som er blitt vekket åndelig gjennom Laget, sier hun.4.000 kilometer i bil for å markere lagsjubileumFEIRING: Lokal Laget-veteran Magne Solgaard i Fredrikstad tok imot organisasjonens rullende delegasjon med jubileumskake. Foto: Boe Johannes Hermansen, KPK.

Hvert lokale treff har hatt faste programposter: Presentasjon av Lagets rike 100-årshistorie, vitnesbyrd om hva Laget har betydd, informasjon om det lokale lagsarbeidet, en videohilsen med gratulasjon fra kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, en forbønnsdel og en andakt.

– Dessuten er den klassiske Laget-sangen Vi her i dette skolelaget, som Sigurd Lunde har skrevet tekst og melodi til, blitt sunget alle steder, opplyser Kjøde.

Stor betydning

Oppslutningen har variert noe, med Trondheim og Kristiansand som toppunkter på reiseruta. Noen steder har det også vært et betydelig innslag av unge deltagere.

– Men alle samlingene har gitt oss som har vært med på turen, stor glede. Det har vært fantastisk å lytte til vitnesbyrd om hvilken betydning Laget har, sier generalsekretæren.

Han forteller at de har møtt en enestående gjestfrihet på hele turen.

– Vi hadde ikke bestilt eller avtalt overnatting noe sted på forhånd, men fikk flere tilbud enn vi trengte, forteller han.

Håper på million

Turen har også hatt et økonomisk sikte: – Vi hadde en målsetting om å få inn 1 million kroner i gaver. Det foreløpige innsamlingstallet er 700.000, men vi håper det kommer inn mer i løpet av noen dager, sier Kjøde og peker på Lagets ambisjon om å gjøre Jesus kjent på alle skoler og studiesteder i Norge. Det er en jobb som ennå ikke er fullført.

Lagetble stiftet 12. mars, 1924, etter initiativ fra teologistudenten Gunnvald Kvarstein, og het da Norges Kristelige Studentlag. Bakgrunnen for stiftingen var Kvarsteins og flere andres opplevelse av «mangel på åndelighet» i den eksisterende kristelige studentforeningen i Oslo, Norges kristelige studentforbund. Kvarstein ble leder for det første studentlaget som senere skiftet navn til Oslo kristelige studentlag – som så ble til NKSS.

Organisasjonen utvidet seg raskt, og i 1932 var organisasjonen blitt så stor at det krevdes en fastere organisering. Carl Fredrik Wisløff, som etter krigen ble professor i teologi på Menighetsfakultetet, ble da ansatt i en deltidsstilling.

Laget i dag

– Senere har medlemstallene gått opp og ned. Toppåret var rundt 1980 med 12.000 medlemmer, 500 lag, 8.000 lagsvenner, 33 ettåringer og 50 lagssekretærer, sier Karl-Johan Kjøde og viser til jubileumsboka som kort og godt heter Laget.

– Hvordan er tallene i dag?4.000 kilometer i bil for å markere lagsjubileumVISUALISERING: Under andakten på turneens sist møte i Kråkerøy brukte Øyvind Nyvoll sine kolleger Karl-Johan Kjøde og Josefine Pettersen til å illustrere syndens tunge byrde. Foto: Boe Johannes Hermansen, KPK.

– I jubileumsåret har Laget 4.000 medlemmer, 200 lokale lag fordelt på ungdomsskoler, videregående skoler og universiteter og høgskoler, 2.900 lagsspillere også kalt lagsvenner, 10 såkalte ettåringer og 25 årsverk når det gjelder ansatte.

– Hva er Lagets største utfordring i jubileumsåret?

– Den største utfordringen for lagsarbeidet i dag er motstanden kristne skolelag møter i den offentlige skolen, samt lav tilgang på voksenpersoner som vil støtte lagene.

– Hva er neste store hendelse i Lagets jubileumsår?

– Det er hovedmarkeringen i Oslo 26. oktober. Da slår vi på stortromma. Vi har allerede mange påmeldte til arrangementet som går på hotellet The Hub like ved Jernbanetorget i Oslo. Men det er fortsatt ledige plasser, reklamerer generalsekretær Kjøde. KPK

Flere nyheter du kanskje liker

Kunngjøring

Siden 1. januar 2016 har Karl-Johan Kjøde sittet som generalsekretær i Laget. Etter snart ti år i stillingen, vil han fra 31. mai 2025 avlevere denne til sin arvtaker.

En 100-åring verdt å feire

Når generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, ser utover 2024 så fylles han både med begeistring, forventning og takknemlighet. For det å kunne markere Lagets 100-årsjubileum på den måten som planlegges for, er ikke bare en selvfølgelighet.

Bildedryss fra Litteraturhuset 12. mars

Endelig kan vi rope ut at Laget er 100 år! Selve 100-årsdagen vår feiret vi på Litteraturhuset med lagsungdommer, lagsvenner og lagsansatte - med kake, historietime om lagsbevegelsen, panelsamtale, og ikke minst - innlegg fra dagens lagsungdommer.

Sekulær blindsone i norske klasserom?

Når så mange forelesere ved lærerstudier snakker ned religiøse personer, må vi anta at problemet også har funnet sin vei til skolen.