fbpx

Fem tips til kristne studenter

Karl-Johan Kjøde, Generalsekretær

-

august 31, 2023

Å følge Jesus er en livsstil, i studietiden som ellers. Men studentlivet skiller seg fra andre sesonger ved at du som nybakt student gjør et kvantesprang på selvstendighetsskalen.

Plutselig er hushold, økonomi, matlaging, studier, klesvask og tannlegebesøk (eller ikke) ditt ansvar og ditt alene. Det er en tid hvor du mer enn noen gang vil bli utfordret på hva som er viktig for deg og hvordan du skal leve livet. 

I Laget tror vi at Jesus er veien, sannheten og livet, uansett. Han er nøkkelen til et rikt og meningsfullt liv. Våre tips til deg som kristen student handler derfor ikke om «hvordan du kan overleve», men hvordan du kan blomstre som kristen student i en meningsfull studietid.

Har du gode tips til studiehverdagen? Skriv dem gjerne i kommentarfeltet nederst!

#1 En helhetlig tro

Selv om vi ikke kan regne med å vite eller forstå alt, er det et mål å tenke så helhetlig om sin kristne tro som mulig. Mange er ikke trent i dette og har derfor en lite sammenhengende idé om hva de tror på. Da er det fort gjort at det du har, smuldrer opp i møte med gjennomtenkte og mindre gjennomtenkte skeptikere. Valget om å følge Jesus vil koste deg en del. For selv om nåden er gratis, kan prisen for å ta imot likevel være høy. Vi tror likevel at du kan ha tillit til evangeliet, fordi det er troverdig. Men vær ærlig, undrende og spørrende – det er bibelsk!

Helt konkret anbefaler vi: Les Bibelen, hør regelmessig på forkynnelse og delta i samtaler om tro.

BLI RASKT MEDLEM I LAGET

#2 Aktiv deltakelse i fellesskap

Isolasjon er en av de mest traumatiske straffemetodene man kan påføre et menneske, fordi det distanserer oss fra vår dypeste hensikt: Fellesskap. Isolasjon er også sentralt i forståelsen av kristen tro. Bibelen skildrer en menneskehet som isolerer seg fra Gud og fra hverandre, derav vår fortapthet. Men, i fellesskap med Gud og med hverandre, kan vi finne mening, derav vår frelsthet.

Den tragiske sannheten er «at 1/3 studenter er ensomme»[1]. Dette viser tall fra folkehelseinstituttet i 2018. Det er ikke manko på mennesker å være sammen med som er problemet (300.000 studenter i Norge), men snarere de vonde eller manglende erfaringene av fellesskap, eller frykten for hva andre tenker, som hindrer oss fra aktiv deltakelse. Svaret på problemet ligger i å søke fellesskap med flere (ikke bare den éne kjæresten som noen håper skal møte alle ens savn og lengsler).

Derfor, helt konkret: Be til Gud (vær med Gud), oppsøk vennskap, ikke glem familien din, finn deg en menighet og møt medmennesker på studiet.

Mennesket er skapt til fellesskap, og på studiestedet treffer du veldig mange nye. Tenk derfor godt gjennom hvem du ønsker å være i møte med dem. Hvordan kan du elske din neste som deg selv i studiehverdagen?
Mennesket er skapt til fellesskap, og på studiestedet treffer du veldig mange nye. Tenk derfor godt gjennom hvem du ønsker å være i møte med dem. Hvordan kan du elske din neste som deg selv i studiehverdagen?

#3 Naturlige trossamtaler

Som kristen er det rart om du ikke har snakket med noen om det fundamentet som livet ditt står på i løpet av det første semesteret, ettersom dette er den viktigste dimensjonen ved alt du velger å gjøre. Likevel sier bemerkelsesverdig mange kristne studenter at de er redde for å snakke om tro og at de unngår det. Bestem deg nå.

Helt konkret: Still spørsmål, vær nysgjerrig og snakk om tro.

#4 Gjør ditt beste som student

Enten du har gjort et målrettet studievalg eller prøver deg litt frem: Gjør ditt beste, jobb hardt, levér til tiden, by på deg selv og ikke ta snarveier. Et målrettet hjerte inspirerer andre. Det er en viktig del av vår menneskelighet å jobbe. Gud har skapt oss for det, og vi er hans bildebærere når vi gjør jobben vår godt, uansett hva vi gjør. Det er bra for oss, selv når det koster (som i zombie/eksamensperioden). Og ta det fra meg – jeg har selv prøvd. Å ligge på latsiden som student er som å tisse i buksa. Det begynner godt, men ender opp i forfrysning, kløe og ekstra klesvask.

Helt konkret: Vis god arbeidsmoral. Det vil du aldri angre på.

#5 La Gud være målestokken          

Det er fristende å sammenligne seg med alle andre, men det er ikke særlig nyttig. I Paulus sitt brev til Galaterne skriver han om åndens frukt. Det vil si at du ikke lar andre definere og forme deg, men heller overlater den jobben til Gud. Gud er hellig. Det vil si at han er annerledes enn oss. Derfor kan dette virke som en krevende oppgave. Samtidig har han skapt oss i sitt bilde til å være som Han. Derfor tror vi at du som kristen student representerer mer enn deg selv. Du er en ambassadør. Når du er på skolen, er Jesus på skolen. Rent praktisk vil det si at vi lar oss prege av disse fruktene, som er: kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selbeherskelse.

Helt konkret: Møt andre kristne på studiestedet og gi Gud plassen midt i hverdagen.

Notis: Disse temaene er hentet fra boken FRESH, et samtaleopplegg for nye studenter som ønsker å følge Jesus. Ta kontakt med oss for å gjennomføre FRESH på ditt  studiested.

[1] https://www.nrk.no/norge/naer-en-av-tre-studenter-er-ensomme_-_-tok-trikken-gjennom-oslo-for-at-noen-skulle-se-meg-1.14167672

Flere nyheter du kanskje liker

Høydepunkter fra Laget i 2024

2024 har vært et helt spesielt år i Lagssammenheng. Her kan du få med deg noen av høydepunktene gjennom året.

Utlysning: Assisterende generalsekretær

Vil du bli Lagets nye assisterende generalsekretær? I så fall tilbyr vi muligheten til å være med å lede et drømmelag av ansatte, i en bevegelse av unge som vil følge Jesus og gjøre han kjent!

Grill en kristen

Til vår store glede og overraskelse, ble Laget tildelt årets Petter Dass-pris for arbeidet med Grill en kristen. Konseptet var en av tre finalister, sammen med Elisabeth Thorsen og Jørn Øyrehagen Sunde.

Reisebrev fra Kenya

Høste mennesker til Guds rike i Kenya