fbpx

Historien om Grill en kristen

Josefine M Pettersen

-

april 14, 2023

AV TORGEIR LILLENES REINLUND, KOMMUNIKASJONSLEDER

Tusenvis av norske elever hadde i 2022 samtaler om kristen tro med kristne. Lagsarbeiderne har vært steder de aldri har vært tidligere, selv om Laget nærmer seg 100 år. Dette er historien om «Grill en kristen».

På en studietur i England tilbake i 2012 var noen lagsarbeidere med på et uvanlig samtalekonsept. Et panel kristne stilte seg opp foran en stor mengde mennesker og tok imot alle de vanskeligste spørsmålene om kristen tro som fantes. De ble spurt om kristnes syn på samliv, etikk og moral, samt Bibelen, vitenskap og kirkens historie.

Til tross for spørsmål og samtaler om temaer som berører mennesker på dypet, så var det en god tone mellom panel og deltagerne, med rom for humor, ærlighet og at panelet ikke visste svaret på alle spørsmålene som ble stilt. Til lagsarbeidernes forbauselse var interessen fra deltagerne etter spørsmålsrunden stor. Flere ble igjen lenge for å stille sine spørsmål om tro.

Hva hadde de nettopp vært vitne til? Kunne det kanskje funke i Norge også? Inspirert og oppmuntret reiser lagsarbeiderne hjem med noe ekstra i bagasjen – nemlig et nytt samtalekonsept.

Fra inspirasjon til virkelighet

Hjemme i Norge starter planleggingen og organiseringen for å arrangere den første samlingen for dette nye samtalekonseptet. Entusiasmen er til å ta og føle på. Spenningen er høy, og spørsmålene mange. Hvilke spørsmål kan vi få? Hvor mange kommer? Hva om vi får spørsmål vi ikke kan svare på?

Så en høstdag i 2012 på en videregåendeskole i Ålesund skjer det. Grill en kristen er født. Et stapp- fullt auditorium med nysgjerrige elever. Tonen er respektfull og spørsmålene utfordrende. Disse kristne som har satt seg i panelet blir ordentlig grilla. Dette er startskuddet for et konsept som de neste årene skal bli noe av det mest populære Laget gjør.

Lagsarbeiderne som var i England, aner ikke hva dette skal bety for Laget. Grill en kristen blir ikke bare et populært konsept, men det setter hele organisasjonen i en retning. Gjennom årene blir konseptet til bøker, aksjonsuker, nettsider, konferanse og undervisning.

Eksplosiv vekst

Etter første grilling i Ålesund, så sprer Grill en kristen seg som ild i tørt gress. Plutselig arrangeres det på festivaler og konferanser, i kirker og organisasjoner, og skoler og universiteter over hele landet. Interessen og etterspørselen for grillinger er større enn hva man klarer å ta unna.

Man stiller seg spørsmålet: Har vi funnet vår tids måte å snakke om tro på?

For å møte behovene, både til kristne og ikke-kristne som er på leit etter svar på livets store spørsmål, så gir Laget etter hvert ut Grill en kristen-bøker som inneholder svar på vanskelige spørsmål om kristen tro. Den første boka er solgt i 10 000 eksemplar.

Samtidig starter Skepsisuka, en aksjonsuke på universiteter som formidler troverdigheten i det kristne budskapet gjennom seminarer, samtaler og debatter. Veritaskonferansen opprettes for å svare på kristnes behov for mer utdanning rundt hva sannhet er, og hvem sannheten er. Og i dag arrangeres månedlige Apologetikk-kvelder med totalt 450 studenter fordelt i Oslo, Trondheim, Bergen og Kristiansand for å undersøke om kristen tro er troverdig.

Dette er noe av det studieturen til England i 2012 har ledet til. En organisasjon som har en unik kompetanse og kunnskap om hvordan samtale om tro. På elevenes og studentenes premisser snakkes det om kristen tro på skoler over hele landet, der de tilbringer mest tid.

En suksesshistorie

Mye har skjedd siden 2012, men etter 10 år med
Grill en kristen kan man trygt si at det er en suksess- historie. I 2022 ble det arrangert hele 200 grillinger, som i snitt er én grilling hver dag i et helt skoleår. Man var inne i over 100 klasserom, og tilbake- meldingene kan ikke bli bedre.

Både jeg og elevene synes opplegget var veldig bra, tusen takk for et strålende opplegg!
– Lærer, Stavanger

Grill en kristen var den tingen elevane løfta fram som det kjekkaste og mest engasjer- ande i skule-året. Elevane sette veldig stor pris på besøket.

– Lærer, Kvam i Hardanger

Det å fortelle om kristen tro fra et innenfra-perspektiv med ydmykhet og ærlighet leder til gode samtaler, viser erfaringene. Det bærende elementet i Grill en kristen er å ha engasjerende samtaler om de store spørsmålene i livet:

Hvorfor tro på den kristne guden? Kan vi tro på Gud óg på vitenskap? Hva sier Bibelen om sex? Finnes det bevis for Guds eksistens? Hvordan kan Gud være god når det er så mye ondskap i verden? Hva tenker kristne om evolusjon? Hvorfor er du kristen?

Jeg synes Grill en kristen er et veldig fint opplegg da det åpner for diskusjon og sam- tale på en helt annen måte enn det å se film om kristne i religionsfaget. Man får en mer personlig tilnærming til hva det innebærer å være en kristen.
– Elev ved Edvard Munch VGS, Oslo

Den gode samtalen

Høsten 2022 er Grill en kristen klar for å bli tatt til 6 nye høyder. Sofie Braut melder overgang og blir prosjektleder for Grill en kristen. Satsingen er klar: alle videregåendeskoler skal få tilbud om å gjøre «GEK», og hensikten tydelig: dette er virkelig en fantastisk måte å snakke om tro på i samtiden.

– Grill en kristen er en døråpner for den gode samtalen om kristen tro, og en unik mulighet som et naturlig innslag i klasserommet, sier Sofie.

Sofie er en etterspurt ressurs, både som samfunns- debattant og som foredragsholder. I disse dager forbereder hun en hel helg med Grill en kristen-arbeid i Rogaland. Om noen uker skal hun undervise om Bibelens troverdighet i Kristiansand, samtidig som hun reiser rundt på grillinger på videregående skoler sammen med sine to ettåringer, Lucas og Marte.

Lucas Boström (20) flyttet fra Åland i Finland til Bibelskolen i Grimstad (BiG) for å lære mer om trosforsvar, før han begynte som Grill en kristen- ettåring i 2022. Han forteller engasjert om alle samtalene han har hatt med tredjeklassinger dette året. Elever som er kritiske, skeptiske og nysgjerrige på kristen tro griller han med sine spørsmål. Lucas trives i dette.

– Jeg synes det spennende å se hvordan Gud kan bruke meg til å introdusere elever og studenter til kristen tro. Det har vært så mange dette skoleåret som har vært nysgjerrig på troen og som har lyst til å vite mer, sier Lucas.

Marte Hodne (20) er rogalending med lang fartstid i Laget. Hun og Lucas gikk sammen på BiG, og interessen for trossamtaler og trosforsvar var tydelig til stede. Hun forteller at det er et stort privilegium å kunne reise rundt og snakke med så mange elever hver eneste uke. Samtidig er det utfordrende når hun opplever at svarene ikke alltid sitter godt, eller at man blir værende ved ett tema lenge. For det å være i et Grill en kristen-panel er kommunikasjonskunst.

– Det er utrolig givende å få være med i et Grill en kristen-panel, spesielt på videregående. I religions- timene er det elever som har spørsmål de har lurt på lenge, men som de ikke har hatt noen kristne å stille spørsmålene til. Å få være med på å svare på slike spørsmål er noe av det kjekkeste jeg har gjort i Laget, sier Marte.

Det er ikke mange andre som ville gjort det Marte og Lucas gjør. Det å bli grillet slik de blir, kan være en påkjenning siden de er i møte med andre menneskers livserfaringer. Vi er stolte av å ha dem med på laget. Elever og lærere skryter av deres modighet og raushet i møte med elevenes spørsmål. Etter hver grilling gjør panelet en debrief slik at ingen bærer på noe alene.

Elevene følte seg fri til å stille alle mulige spørsmål, som de ikke føler at de kan stille til en kristen i klassen. Panelet var ikke selvhøytidelige og ble heller ikke fornærmet ved ubehagelige spørsmål.
– Religionslærer ved Edvard Munch VGS, Oslo

– Et viktig satsningsområde for Laget

Selv om det er tre personer i Laget som jobber konkret med Grill en kristen, så er alle 28 feltarbeiderne i Laget rundt på grillinger i regionene. Det må til siden behovene er så store.

Fungerende generalsekretær, Anne Lin Hynnekleiv, sier at Grill en kristen-arbeidet det siste året har overgått alle forventningene våre.

– Grill en kristen er et viktig satsingsområde for Laget, fordi vi ser at vi tilfører betydningsfull kunnskap og kompetanse inn i norske klasserom. Elevene er fulle av gode, dype og vanskelige spørsmål som fortjener gode og velinformerte svar, og derfor skal vi fortsette med de engasjerende samtalene om de store spørsmålene, sier Anne Lin.

Og behovene for flere som kan delta i Grill en kristen blir bare større og større. Det ligger dermed noen utrolig spennende år foran.

Flere nyheter du kanskje liker

4.000 kilometer i bil for å markere lagsjubileum

De har kjørt i bobil fra Oslo til Alta og helt ned til Fredrikstad igjen med mange innlagte stopp. På veien har de samlet inn 700.000 kroner, som de håper skal vokse til 1 million.

Kunngjøring

Siden 1. januar 2016 har Karl-Johan Kjøde sittet som generalsekretær i Laget. Etter snart ti år i stillingen, vil han fra 31. mai 2025 avlevere denne til sin arvtaker.

En 100-åring verdt å feire

Når generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, ser utover 2024 så fylles han både med begeistring, forventning og takknemlighet. For det å kunne markere Lagets 100-årsjubileum på den måten som planlegges for, er ikke bare en selvfølgelighet.

Bildedryss fra Litteraturhuset 12. mars

Endelig kan vi rope ut at Laget er 100 år! Selve 100-årsdagen vår feiret vi på Litteraturhuset med lagsungdommer, lagsvenner og lagsansatte - med kake, historietime om lagsbevegelsen, panelsamtale, og ikke minst - innlegg fra dagens lagsungdommer.