fbpx

Kan jeg tro på både Gud og vitenskap?

Hans Christian Bergsjø

-

september 20, 2023

Hvorfor koker tevannet til bestemor? Koker det fordi vannet har nådd 100 grader, eller fordi bestemor får besøk? Teit spørsmål. Begge svarene er gode forklaringer, men på ulike nivå.

Svarene er ikke konkurrerende og er ikke ment å erstatte hverandre. De forklarer samme sak.

Først publisert på iTro.no.

Skaperen

Behovet for Henry Ford forsvinner ikke selv om vi forstår hvordan en Ford er bygd opp. På samme måte klarer vi oss ikke uten Gud selv om vi forstår mer og mer om hvordan han har skapt verden.

Nei, dette er en helt ny tanke som var fremmed for dem som utviklet vitenskapen. Vi finner den ikke i antikken og ikke i middelalderen. Det er heller ikke spor av den da hele naturvitenskapen for alvor sprang ut i blomst – med kristne vitenskapsmenn som Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler, Galileo Galilei, Francis Bacon og Isaac Newton.

Oxford-professoren C.S. Lewis oppsummerte det på en treffende måte: «Mennesker ble vitenskapelige fordi de forventet lover i naturen, og de forventet lover i naturen fordi de trodde på en lovgiver».

Det er forskjell på å tro på Gud og å tro på vitenskap. Når vi tror på Gud, tror vi på en perfekt skaper av universet. Når vi tror på vitenskap, forholder vi oss til et menneskelig prosjekt for å lære mer om den naturen som Gud har skapt.

God of the gaps

Det har sneket seg inn myter blant mange om at jo mer vi finner ut med vitenskap, jo mindre plass er det til å tro på Gud. Men det forutsetter at vi tror på en gud som flyr rundt og lager lyn og torden, som tilfeldige småguder som Tor og Odin.

Men de store monoteistiske tradisjonene, som kristendom, jødedom og islam, ser dette på en annen måte. Den Gud som finnes er Skaperen og Lovgiveren bak hele universet. Vitenskap i seg selv bygger nettopp på en teistisk tanke om lover og regelmessigheter i naturen.

Partikkelfysiker Russell Stannard uttalte: «Ateister hevder at naturlovene eksisterer helt meningsløst og at universet dypest sett er absurd. Som vitenskapsmann synes jeg det er vanskelig å akseptere. Det må være en uforanderlig, rasjonell grunn som den logiske, lovmessige naturen bygger på.»

John Lennox er et tydelig eksempel på at tro og tanke går hånd i hånd, og her kan du se et eksempel på hans tanker om tro og vitenskap.

Som kristne bør vi omfavne vitenskap som søker å finne sannhet om hvordan naturen fungerer. Men den fantastiske naturen som vitenskapen studerer vitner selv om en Skaper!

Himmelen kunngjør Guds ære, hvelvingen forteller hva hans hender har gjort.
Salme 19,2

Anbefalt lesestoff:

Kapittel 4 i boka «Grill en kristen».

Flere nyheter du kanskje liker

En bevegelse blant kristne studenter

«Navnet Jesus, blekner aldri» sang de. Flere hundre studenter hadde møtt opp og presset seg inn i Studentersamfundets lokaler, på Chateu Neuf i Oslo. Sangen var høy, kraftfull og fylte rommet til taket. Rommet var preget av spenning og forventning, både til hva Gud ville gjøre denne kvelden, men også til studieåret som lå foran.

Laget feirer 100 år: En fest for fremtiden 

Vi tror at Lagets storhetstid ligger foran oss, og på jubileumsfesten vil du derfor møte både fortid, nåtid og våre vyer for fremtiden. Vi garanterer at du vil reise inspirert hjem etter en kveld i storstuen på Clarion Hotel, The Hub, midt i Oslo. 

Jubileumshelg i Oslo

Laget inviterer til århundrets jubileumshelg i Oslo 25.-27. oktober, med Jubileumsfesten på som det absolutte høydepunktet, men det skjer også mye annet!

Laget søker ny generalsekretær

Vi tilbyr muligheten til å lede et drømmelag av ansatte, i en bevegelse av unge som vil følge Jesus og gjøre han kjent!