fbpx

Lag dine egne lokkeboller!

Laget

-

september 20, 2023

Laget er blitt kjent hos NRK for lokkebollene våre. I dag oppfordrer vi derfor alle til å lage lokkeboller til noen de ønsker å vise litt godhet til.

Skolen i Sirdal var redde for at duften av boller skulle gjøre det for attraktivt å delta på Lagsmøte. Hva med å bruke muligheten til å lokke andre ved å spre litt velduftende godhet i dag? Bestemoren din? En kollega? En ensom nabo? En venn du mistet kontakten med? Skoleklassen din? Noen du kjenner som trenger litt oppmuntring? En person du passerer på gata på vei til jobb? En søt gutt eller jente du trenger unnskyldning for å ta kontakt med? Kanskje ledelsen i Sirdal setter pris på litt bakverk? Bak deg et brett med lokkeboller og ta turen for å vise dem en liten dose godhet i dag.

Faksimile, NRK
Faksimile, NRK

Her følger en oppskrift på 24 lokkeboller med rosiner som vi har kopiert fra den alltids velsmakende Trines matblogg. Hun har fullt og helt æren for disse. Du kan nok lage dem uten rosiner, men det burde du ikke. Rosiner i boller er veldig godt. Om du kjenner deg frimodig, kan du printe ut små lapper med Johannes 3,16 og bake inn i bollene. Men husk å si fra på forhånd, så ingen setter dem i halsen.

STØTT LAGET SOM LAGSVENN

INGREDIENSER

950 gram hvetemel
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 gram gjær eller 1/2 pose tørrgjær
150 gram sukker
1 teskje malt kardemomme
1/2 teskje salt
1 egg
150 gram smør i terninger
200 gram rosiner
1 egg, til pensling

SLIK GJØR DU

Ha alle ingredienser, med unntak av smør (og rosiner), i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn 30-60 minutter, kan du øke gjærmengden til 50 gram.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk gjerne farten underveis. Tilsett rosinene og elt de inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. For å få ekstra saftige rosinboller kan du bløtlegge rosinene i varmt vann i ca 20-30 minutter. La rosinene renne godt av før du tilsetter dem.

Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig elteøkt! Elt inn rosinene forsiktig tilslutt.

LA BOLLENE HEVE TIL DOBBEL STØRRELSE

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving. Det er viktig at deigen får heve seg i sitt eget tempo. Under hevingsprosessen formerer gjærcellene seg og det dannes karbondioksyd som vil blåse bobler inne i deigen. Jo langsommere denne gjæringsprosessen foregår, jo bedre aroma vil danne seg inne i deigen. Det er derfor ikke noe sjakktrekk å prøve å få fortgang i hevingen ved å sette deigen over en bolle med vanndamp eller på varmekablene på badegulvet. Når det gjelder hevetid er det ikke mulig å si noe helt eksakt da det vil variere etter slikt som type deig, temperaturen på råvarene og romtemperatur. En tommelfingerregel er å la den heve til omtrent dobbel størrelse. For å sjekke om bakverket er ferdig hevet trykker du forsiktig med fingeren i deigen. Dersom fordypningen gradvis forsvinner av seg selv er bakverket ferdighevet. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

KLARE TIL STEKING

Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i 24-32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage. Fordel bollene på to bakepapirkledte stekebrett og la dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse.

Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg, og stek bollene ved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under.

Avkjøl bollene på rist. Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca 200 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker bollene som nybakte igjen!

Velbekomme!

Om du ønsker å variere litt, er lokkevafler et godt alternativ.
Om du ønsker å variere litt, er lokkevafler et godt alternativ.

Flere nyheter du kanskje liker

Forebilledlig fra Oslo kommune

I flere år har vi sett en negativ trend med rektorer som ekskluderer den kristne elevfrivillighetene i norske skoler. Nå har Oslo-kommune snudd og de har innført forbilledlige retningslinjer for en mer livssynåpen skolen.

4 av 10 ateister sier ja til trosfellesskap

Skepsisuke-undersøkelsen for 2025 viser overraskende stor interesse for trosfellesskap blant norske studenter. I løpet av Skepsisuken i Bergen meldte over 90 studenter seg på Alpha-kurs i regi av Navigatørene og Laget.

Fant fellesskap i fadderuken

Lena hadde bestemt seg for å følge Jesus, men trengte noen å gå sammen med. Slik fant hun det i Laget.

Sindre Rosseland Sørli blir ny assisterende generalsekretær i Laget 

Nå er det klart at Sindre Rosseland Sørli (31) trer inn i rollen som assisterende generalsekretær i Laget NKSS i løpet av våren.