Skepsisuke-undersøkelsen for 2025 viser overraskende stor interesse for trosfellesskap blant norske studenter. I løpet av Skepsisuken i Bergen meldte over 90 studenter sin interesse for Alpha-kurs i regi av Navigatørene og Laget.
Av de 390 respondentene som svarte på den norske varianten av Skepsisuke-undersøkelsen, oppgav 277 å være enten agnostikere (26%), ateister (40%) og livssynshumanister (16%). Funnene fra undersøkelsen viser en betydelig åpenhet for eksistensielle temaer, samtidig som forestillinger om vitenskap og rasjonalitet spiller en sentral rolle i hvorfor mange velger å ikke tro på Gud.
Usikkerhet og eksistensiell refleksjon
I en verden preget av uro svarer 51,5 % at de er mer redde for fremtiden, mens 16 % har blitt mer åpne for eksistensielle spørsmål. Videre oppgir 15 % at de har blitt mer filosofiske, noe som også kan forklare det økte poengsnittet ved enkelte filosofiske studier.
Hvorfor noen ikke tror på Gud
Respondentene som ikke tror på Gud, oppgir flere begrunnelser, som har likhetstrekk med tidligere års besvarelser:
- 39,8 % mener vitenskapen gir tilstrekkelige svar.
- 31,3 % ser på Gud som en menneskeskapt ide.
- 22,03 % peker på ondskapen i verden.
- 20,3 % tror mer på mennesket enn på en høyere makt.
Søken etter mening
Av de som søker Gud i undersøkelsen, oppgir 22,5 % at tro gir livet mening, mens 20 % ønsker å leve for noe mer enn seg selv. Når det gjelder livets mening generelt, mener 60 % av respondentene at de selv skaper mening.
Jesus som historisk figur
Blant de spurte mener 77 % at Jesus var en historisk person, mens 27 % ser ham som et forbilde. Kun et fåtall tenker at Jesus bare er en mytisk person.
Hvis Gud finnes…
På spørsmålet om hvordan de ville forholde seg til en Gud som elsket dem betingelsesløst og ønsket en relasjon, svarte 53 % ja til at de ville ønsket en relasjon med ham, mens 19 % svarte nei.
Dialog om tro
Undersøkelsen viser stor variasjon i hvor åpne studentene opplever at studiemiljøer for trossamtaler. På en skala fra 1 (svært lite åpen) til 10 (svært åpen) oppgis er gjennomsnitt på 6,4. Samtidig oppgir 41 % at de kunne vært interessert i å diskutere disse temaene knyttet til tro og væren i et fellesskap.
Undersøkelsen viser at selv blant ikke-troende er spørsmål om Gud, mening og eksistens fortsatt aktuelle og tankevekkende.