fbpx
Anne Lin Hynnekleiv, Karl-johan Kjøde, Øyvind Håbrekke og Magnus Killingland feirer med kake på rådhuset

Forebilledlig fra Oslo kommune

Karl-Johan Kjøde

-

mai 21, 2025

I flere år har vi i Laget registrert en negativ trend i den norske offentlige skolen, at skoleledere blir stadig mer restriktiv i møte med kristne skolelag. På tross av en over 100-årig tradisjon for livsynsbasert elevfrivillighet, blir unge initiativtakere stadig oftere møtt med stengte dører. Fenomenet kaller vi rektornekt, en trend vi mener er uheldig både for skole og samfunn.

Derfor ble vi svært oppmuntret av å lese om Oslo kommunes nye interne retningslinjer for rektorer i Oslo-skolen. Som en del av sin helhetlige strategi for et Livssynsåpent Oslo, har byrådet i samarbeid med KrF og Øyvind Håbrekke formulert følgende veileder om «Elevinitiert aktivitet i skolen:

«Skolene kan låne ut ledige rom til aktivitet i regi av elever, så lenge aktiviteten er frivillig og initiert av elevene selv. Elevinitierte frivillige aktiviteter er et gode både for skolemiljøet, for deltakelse og demokratisk kultur blant elevene. Skoler er forpliktet til å jobbe for å hindre diskriminering og fremme likestilling, herunder å tilrettelegge for ulike religioner og livssyn.

Religiøse og livssynsbaserte aktiviteter skal likebehandles med andre elevinitierte frivillige aktiviteter hva gjelder muligheter til å avholde samlinger og å låne rom til dette.

Det er rektor som skal ta stilling til om skolens lokaler kan lånes ut i skoletiden. I vurderingene skal det legges vekt på hvordan utlån kan påvirke skolemiljøet. Dersom aktiviteten viser seg å ha negative virkninger for skolemiljøet eller bidra til negativ sosial kontroll, kan rektor gå i dialog med elevene og revurdere om den aktuelle aktiviteten skal få disponere rom.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har uttalt at skoler bør finne løsninger som gjør at elever kan be i løpet av skoledagen.

Bystyret i Oslo har bestemt at det ikke skal etableres særskilte rom for religiøse og livssynsbasert aktivitet (bønnerom) i den offentlige skolen i Oslo. Likestillings- og diskrimineringsombudet har vurdert at Oslo kommunes avslag på søknad om etablering av bønnerom på Ulsrud og Hellerud videregående skoler ikke er i strid mot forbudet mot diskriminering på grunn av religion.»

Flere nyheter du kanskje liker

4 av 10 ateister sier ja til trosfellesskap

Skepsisuke-undersøkelsen for 2025 viser overraskende stor interesse for trosfellesskap blant norske studenter. I løpet av Skepsisuken i Bergen meldte over 90 studenter seg på Alpha-kurs i regi av Navigatørene og Laget.

Fant fellesskap i fadderuken

Lena hadde bestemt seg for å følge Jesus, men trengte noen å gå sammen med. Slik fant hun det i Laget.

Sindre Rosseland Sørli blir ny assisterende generalsekretær i Laget 

Nå er det klart at Sindre Rosseland Sørli (31) trer inn i rollen som assisterende generalsekretær i Laget NKSS i løpet av våren.  

Høydepunkter fra Laget i 2024

2024 har vært et helt spesielt år i Lagssammenheng. Her kan du få med deg noen av høydepunktene gjennom året.