Se bildene fra festen nederst i artikkelen.
Lørdag 26. oktober ble Lagets 100-årsjubileum feiret med finstas og festligheter på The Hub i Oslo. Med 850 deltakere til stede og lange ventelister, ble det det tydelig at Laget er en vital student- og skoleungdomsbevegelse!
Festen hadde vært planlagt i godt over et år, med flere enn 100 personer involvert.
– Ønsket vårt har vært å se tilbake med takknemlighet på det som har vært, for vi står i en rik arv. Samtidig ønsker vi ikke å stoppe der, for vi har troen på at det beste ligger foran. Gud er ikke ferdig med Laget, sa arrangementsansvarlig, Malene Kilvær.
Med deltakere fra 7 til 97 år, favnet denne kvelden både fortidige og fremtidige lagshelter.
På slutten av kvelden kunne generalsekretær Karl-Johan Kjøde med engasjement dele at Laget skal jobbe videre med å bringe Jesus til skoler og studiesteder, forme ledere, bidra i samfunnet og bygge Laget sammen.
Frysninger og feststemning
«Vi her i dette skolelaget …» diktet en ung mann kontant for seg selv, som under kveldens åpning gikk inn i rollen som Sigurd Lunde. Han gikk frem mot scenen som på vei fra et oppløftende lagsmøte. Hele salen skjønte hvor veien gikk, og sang etter hvert med som Arvid Pettersen la toner til fra pianoet.
Jeg satt selv med frysninger og en varm glede i meg, samt en stolthet av å være en del av Laget. Jeg var nok ikke den eneste.
Rett før hadde person etter person strømmet inn i lobbyen på det staselige hotellet. Her var det både kjente og kjære å se igjen, ikledd kjole og dress for å sammen markere det som har vært, og å feire hva Laget kan bli.
Feststemningen nådde sitt toppunkt da årets Kristenruss inntok scenen med dans og sang. Nå skulle det festes for Jesus. Enhver av den eldre garde som ikke tidligere har deltatt eller vært vitne til en såkalt moshpit, fikk nå se et titalls høyenergiske ungdommer tettpakket i dans foran scenen hvor danseteknikk ikke var hovedmotivet, men stemningen. Dette var i kontrast til danserne på scenen som fikk generalsekretæren i IFES, Tim Adams, til å senere meddele sin glede av å se at det ikke bare er i Nigeria man kan danse.
Høydepunkter på rad og rekke
Spør du festens deltakere, vil du nok få høre om en rekke med høydepunkter fra kvelden, for her var det noe for enhver generasjon. Enkelte ville nok trukket frem møtepunktene med nostalgiske lagsvenner, mens andre ville kanskje løftet frem en av de følgende innslagene fra scenen.
Tidlig i programmet ble to friske ungdommer sluppet til på scenen med mål om å gi et skråblikk på Lagets historie i revyformat. Fra dialekter til halleluja-rop og vitser på kanten, ble de viktigste hendelsene fra Lagets historie presentert med latter fra salen.
Fra latterhjørnet til skolebenken ble vi tatt da Lagets Grill en kristen-konsept ble fremført på scenen. «Kan man være kul, drikke energidrikk og være kristen samtidig?» og «Hvordan kan dere vite at akkurat kristendommen er den rette religionen?» var to av spørsmålene elevene fikk svar på.
Utover kvelden ble det også vist et video-intervju av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han kunne med oppriktighet dele hvordan han fikk sin første ledertrening i Laget i Molde, og hvordan han har observert at det også er tilfellet for mange andre ledere i samfunnet i dag. Med stolthet, kunne han dele at han fortsatt er en lagsgutt.
Obersten og Generalen
Samme dag som jubileumsfesten fant sted, vedtok Lagets generalforsamling en ambisiøs strategiplan for de kommende fire årene, med et klart fokus på evangelisering i skolen. Oberstløytnant Palle Ydstebø, som er kjent for sin kompetanse innen strategi, delte sine refleksjoner om Lagets rolle som en «spydspiss» i den åndelige kampen som mange unge kristne står i. Obersten kunne dele at han selv fikk sin første ledertrening og frimodighet til å være åpen om sin tro fra Laget på Kvitsøy i Rogaland.
Det som derimot kan sies å være kveldens store høydepunkt, var da Lagets nye generalsekretær ble presentert ved kveldes ende. Etter en lang prosess med ti søkere til stillingen, landet landsstyret – uten tvil – på å gi stafettpinnen videre til Anne Lin Hynnekleiv, nåværende assisterende generalsekretær. Nyheten ble tatt imot med stor jubel fra salen.
Fra ungdom til student
I tillegg til underholdningsinnslag og proklamasjoner, var det flere som fikk taletid på scenen; både lagsungdom, lagsstudenter og lagsvenner. For å begynne med de yngste, inviterte Karl-Johan to lagsungdommer fra Lundehaugen ungdomsskole i Rogaland på scenen sammen med Krf-politiker Dag Inge Ulstein. Ungdommene kunne dele at de tidligere hadde blitt nektet av rektor å møtes til lagsmøte på skolen – en klassisk rektornekt. De kunne derimot dele at de nå samler mellom 20 og 30 elever til slikkepinne, andakt og lek i friminuttet. Her lokkes det altså ikke med boller, men slikkepinner. Dag Inge Ulstein kunne fra sin side bare skryte av lagsungdommene som sto i ilden.
Lagsungdom Magdalena Romarheim var med å åpne kvelden med å fortelle hvordan Laget var med å bety alt for hennes tro og identitet i Gud. På ungdomsskolen hadde hun ingen kristne venner, men hun opplevde seg sett av Laget. Der ble hun disippelgjort, og livet hennes ble forvandlet. Magdalena kunne med stor frimodighet proklamere at:
«Laget er de som er tøff nok til å vise hvem de hører til ved å heise flagget i dag, og ikke i morgen. Laget står i en åndelig kamp. Og laget er VINNERLAGET.»
De fleste lagsungdommer vil på et tidspunkt bli studenter og potensielt møte et røft studentmiljø i fadderuken og videre gjennom året. Laget har mye arbeid for studenter rundt om i landet, og omtrent halvveis i kvelden kom 11 studenter opp på scenen for å presentere arbeidet de står i. Det inkluderte alt fra lagslunsj og lagsmøter til StudentForum, Skepsisuka og Lagskollektiv. Her er det ikke snakk om at noen studenter skal måtte stå alene i sin tro på studiestedet, men bli utrustet til å leve åpent og frimodig med sin tro på sine studiesteder, med disippelgjørende fellesskap som støtte.
Vitnesbyrd om vennskap, ledertrening og kjærlighet
Laget har historisk sett tett tilknytning til Den norske kirke, men fra 2000-tallet av har Laget beveget seg mot en mer tverrkirkelig profil. Derfor kunne vi på jubileumskvelden høre hilsener både fra preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, og Ungdom i Oppdrag ved leder Andreas Nordli og nestleder Ann-Helen Sperrud.
Nordli kunne humoristisk dele historien om hvordan Laget og UiO ble bestevenner på tross av at karismatikken som tidligere har skilt oss fra hverandre, og Sperrud kunne dele hvordan Laget og UiO står sammen i å ha hjerte for Norges ungdommer.
Til slutt, talte Fykse over hvordan veldig mange prester har sin bakgrunn og ledertrening fra Laget. Selv kunne han fortelle at han betalte sitt første medlemskap, fikk sitt første verv og fikk sin første Bibel gjennom Laget for akkurat litt over 50 år siden. Han fant også sin store kjærlighet og nåværende kone som ettåring i Laget. I Laget fikk han høre sunn forkynnelse og ble hjulpet til å tro og tenke sammen og reflektere over livet. Han ser på Laget som en viktig aktør i å utvikle kristne til å være i både kirken og samfunnet som Jesu disipler.
Foto: Benjamin Høyland, Ganesh Foto og Fredrik Høst Hansen